Öppet brev till Utbildningsminister Jan Björklund

Jan Björklund, som du känner till är vi fritidspedagoger besvikna över bli fråntagna vår rätt att ansvara för fritidshemmets verksamhet.Vi är besvikna över att fritidspedagogens särart nu än mer ska suddas ut genom att helt eliminera “bara” fritidspedagogen till förmån för Grundlärare med inriktning mot fritidshem. Redan när fritidshemmen flyttades in till skolan urvattnades pedagogikens egenart i relation till skolans obligatorium. Skolan sätter normen och när nu alla blir lärare med sin akademiska tyngd vilandes i skolan så kommer konsekvensen bli en fattigare fritidspedagogik som kanske inte ens är värd namnet. Komplementet tar du bort och låter blott det kompensatoriska kvarstå. För barnen har fritidspedagogikens intåg i skolan varit bra, men kunde vart ännu bättre. Nu kanske den försvinner helt.

Du säger själv att legitimationen – som berättigar en behörighet – är kopplad till skolformer. Fritidshemmet är inte en skolform. Således borde vi i behörighetsförordningen vara det självklara valet att bedriva fritidshemsverksamheten

Du säger själv att legitimationen – som berättigar en behörighet – är kopplad till skolformer. Fritidshemmet är inte en skolform. Således borde vi i behörighetsförordningen vara det självklara valet att bedriva fritidshemsverksamheten. Att sedan komplettera undervisningen och skolan är en annan sak. Vi har vår behörighet i fritidshemmet och utbildningen vi har är inriktad på att komplettera skolan på det sätt skollagen anger.

Varför ska legitimerade lärare ansvara för en icke-skolform? Varför omskola landets alla fritidspedagoger till lärare? Komplementet försvinner i din politik. Det är en regelrätt avpollettering och slakt av en hel yrkeskår som mörkas bakom fasaden av kvalitets- och statusinvesterande åtgärder. Konsekvensen av detta beslut tror jag inte du kan sia om.

Du pratar om att fritidshemmets behov av insatser för att stärka kvalitén inte är samma som skolans. Skolinspektionen hävdar år efter år att verksamheten i fritidshemmen är eftersatta. Och du gör dig av med fritidspedagogen. Lärarlyftet 2 blir vi fritidspedagoger mer eller mindre tvingade in i, om vi vill kunna byta jobb och få en fast tjänst igen. LL2 är för övrigt också bara en skenbar manöver. Varför bli jag behörig att undervisa i fritidshemmet om jag läser till en estetiskt skolämne som jag ska undervisa i utanför fritidshemmet?

Gör fritidspedagogiken obligatorisk under skoldagen! Ge samverkan och pedagogisk divergens utrymme och likvärdiga möjligheter för barnens bästa! Ser fram emot svar på ovanstående då mina mail uppenbarligen inte når fram.

Hadar Nordin, fritidspedagog, förälder och skapare av fritidspedagogik.se

10 Kommentarer

 1. Håller fullständigt med!! att efter 30 år som yrkesverksam fritidspedagog mötas av denna idioti är helt enkelt “för mycket”!!

 2. Precis! Det är dessa fundementala motsägelser som får mig som förälder till två tjejer som snart ska börja på fritids att misstänka att det inte kommer att finnas någon de facto fritids kvar!

 3. Kan du inte skicka brevet till samtliga partiledare så att de förstår vilka negativa konsekvenser Björklunds beslut ang. oss får i framtiden! Du är suverän på att få fram det som vi alla tänker i dina texter! Av alla riksdagsmän/kvinnor och lokala politiker finns det väldigt många som själva har sina barn på fritidshemmen. Många har inte förstått att fritidshemmen kommer att drabbas så hårt utan tror att Björklunds beslut är en reform för att kvalitetshöja resultaten i skolan. Har själv pratat med några politiker i min kommun som ser ut som frågetecken och blivit upprörda och tycker att det är självklart att det är vi fritidspedagoger som ska ansvara för den pedagogiska verksamheten på fritidshemmen!!

 4. Bra skrivet. Hadar. Tyvärr har Jans rädsla för att få sin okunskap synad varit stor hittills. Vågar sätta en hundring att han skyr polemiken.

 5. Hallå Hadar!
  “Feghetens retorik är en av politikens sanna och mörka ansikten” skrev jag i ett tidigare inlägg. Björklund fortsätter att binda ris åt sin egen kropp genom att låtsas som att verkligheten inte existerar.

  Det strutsbeteende han uppvisar kan bara leda åt ett håll – och det är utför och nedåt! Att vara politiker och inte våga ta strid för sin egen sak visar bara på det faktum att han inte har torrt på fötterna och torde vara rätt skakig i brallan trots sin militära skolning och bakgrund.

  Skäms på sig Björklund – har du ingen hjälpskrivare som kan formulera ett svar åt dig eftersom du inte tycks klara det själv ! Att svara på e-mail hör till vanlig god ton bland oss övriga medborgare!

  /Farsan

 6. Mycket bra Hadar ! Vi måste agera och kämpa för vårt yrke. Vi kan inte bara sitta hemma och klaga. Vi fp här i Boden mår inte bra över regeringens beslut och har tänkt agera på något sätt. Vi har också planer på att skriva ett öppet brev till regeringen om deras kränkande och ogenomtänkta beslut. Minns ni när vi skulle in i skolan och vi skulle alla benämnas lärare vilket gjorde att klyftorna mellan oss och lärarna minskade. Nu är det på väg att öka igen med de negativa konsekvenser som det medför för skolans verksamhet. Vi ska jobba i team !! Vilket de flesta privata företag har förstått är det bästa kostnadsekonomiska och kvalitetsäkraste alternativet. Många oroar sig för att vi är på väg till att bli personliga assistenter vilket riskerna är stora för. Vi har en utbildning som vi ska vara stolta över och om regeringen inte ändrar sig anser jag också att våra studiemedel ska skrivas av och betalas tillbaka

 7. Underbart skrivet! Har läst angående lärarlegitimationen att: det man en gång utbildat sig för ska man få legitimation för. Bra så långt MEN varför gäller det inte oss fritidspedagoger????? Både lärare och förskollärare som gått utbildningen för 20 år sen får legitimation utan vidare. Men vi ska helt plötsligt bekosta lärarlyftet 2 själva,och kan inte välja fritt bland ämne att läsa, det är inte rättvist alls. Vi har en utbildning för att arbeta i fritidshem. Mycket märkligt än en gång blir vi förbisedda. Absolut ska vi få tillbaka våra studielån! Hoppas att Björklund är en människa som kan inse att det här blev fel och RÄTTA till det hela.

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*