Reaktion på artikel i Östersunds tidningar

Insändare
Publicerad 120224

Björn Sandals utspel under mötet på Vallaskolan (op.se 120201) om att förskollärare och fritidspedagoger skulle vara statuslösa och ej heller vara undervisande personal är anmärkningsvärda för att komma från en skolpolitiker. Både förskolans, förskoleklassens och fritidshemmens verksamheter styrs likt skolan av skollag, läroplan och behörighetsförordning. Dessa säger otvetydligt att de akademiskt utbildade lärarna mot varje skolform har ansvaret och ska därför behandlas med samma respekt och värde.

Mikael Damberg (skolpolitisk talesperson för S) har dessutom på riksdagsnivå engagerat sig starkt för att fritidspedagogers roll ska stärkas i skolorganisationen och uttrycker att fritidshemmen är mycket viktiga, inte minst i arbetet med att höja resultaten i skolan. Det blir därför motsägelsefullt när Sandal formulerar sig i så nedsättande ordalag vår yrkesgrupp och dess uppdrag.

Det skulle vara mycket intressant att få veta hur det från regeringshåll explicit formulerats att endast lärare är undantagna besparingar. För i ett större perspektiv så visar annars dessa friheter lokalpolitiker anser sig kunna ta med att tolka centrala direktiv att skolreformen Alliansen är ansvariga för lämnar väldigt mycket kvar att önska.

Hadar Nordin, fritidspedagog Stockholm
Mikael Andersson, fritidspedagog Helsingborg
Andréas Nyberg, fritidspedagog Umeå
Redaktionen för sajten fritidspedagogik.se

About Micke Andersson 37 Articles
Fritidspedagog från och verksam i Helsingborg.

3 Kommentarer

  1. Jag gillar störtgillar initiativet att ni följer upp artiklar och besvarar insändare. Jag är övertygad om att detta är ett mycket bra sätt att synliggöra vikten av fritidspedagoger och att satsa på vår verksamhet.

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*