Plötsligt händer det

I en tidigare text efterlystes politiker som känner minsta lilla ansvar för barnen man beslutar över. Som ett brev på posten (om den allegorin fortfarande är gångbar) fick vi besked som med all önskvärd tydlighet visar att dessa knappast står att finna i Älmhults kommun iallafall. Där verkar snarare ambitionen vara att sikta mot botten.

Detta i hård konkurrens med t.ex Sandviken, Strängnäs, Tyresö och, sorgligt att säga, allt förmånga andra kommuner. Barn är visst bara något som behövs av politiker till valaffischerna vart fjärde år.

Vad som däremot finns i Älmhult är en förvaltningschef som tar sitt uppdrag på allvar med samvete, karaktär och förståelse för vad som faktiskt står i skollag och läroplan.

Som sunt nog skickar tillbaka politikernas senaste ”hitte på” budget med besked att göra om och göra rätt.

Äntligen.

Hur är det möjligt, ens tillåtet, att en nämnd i sitt rätta sinne inbillar sig en nerdragning av fritidshemspersonal med 30% utan hänsyn till hur det slår mot barngruppsstorlekar, kvalitet och arbetsbelastning. Finns det ingen skam längre?

Något så uppåt väggarna har inte skådats sedan Ystads infall att säga upp alla fritidspedagoger och återanställa dem till lägre tjänstgöringsgrad eftersom skolorna ”haft för höga ambitioner”.

Sätt det som kommunslogan, ”Ystad, staden med skolor utan höga ambitioner”. Akta er för ambitioner barn.

Älmhultspolitikernas manöver gick dock inte föräldrarna obemärkt förbi som rest sig som en och mullrat med att bl.a anmäla till Skolinspektionen.

Nu kommer iallafall kommunen göra en konsekvensanalys av beslutet, vilket faktiskt bara av den anledningen kommer att ranka deras agerande bra mycket högre än självaste utbildningsdepartementets.

Kan vi möjligen nått en punkt då neddragningarna blivit allt för iögonfallande?

Vet alla föräldrar egentligen om vilka krav de med tyngd faktiskt kan och behöver ställa på främst politikerna?

Vi följer utvecklingen i Älmhult med intresse och arbetar på sätt att sprida överskådlig information om vilka punkter som kan ingå i kravlistan.

——-
Uppdatering 2012-08-15
Facket kliver in i ringen

About Micke Andersson 37 Articles
Fritidspedagog från och verksam i Helsingborg.

1 Kommentar

  1. Skrämmande nog kunde man läsa i dagens Smålänningen att p.g.a att utbildningsnämnden inte kunnat hålla sig till budgeten tidigare ville man nu avsätta många ledamöter om de inte frivilligt ställde sin plats till förfogande.
    De hade bara lagt ner en skola…….Älmhult måste spara mer!! (tycker de)

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*