S har otur när de tänker. Sponsrar fritidshemmets avveckling med 110miljoner.

Socialdemokraterna vill satsa 110 miljoner kronor på läxhjälpsläsning nästa år. De förslår oblygt att detta ska ske inom ramen för fritidshemmet. Tyvärr visar S här att man är villig att hålla Björklund i handen rörande fritidshemspolitiken. För visst ser man det som en satsning på fritidshemmen? En budgetpost på 110 miljoner som ska in i fritidshemmen. Men det är i sann Björklund-anda som man smyger in skolans uppdrag in i fritidshemmets redan sargade verksamhet. Både i praktik och pedagogik brinner det i fritidshemsljusets båda ändar. Tänk om dessa pengar satsades på faktiska brister i fritidshemsverksamheten i ställe? Hela 110 miljoner. 275:- per fritidshemsbarn ett år. 11.000:- för en barngrupp av snittstorlek. Men detta är ingen satsning på fritidshemmen. Det är ett spel på ett gömt kort i hopp om likvärdighet i utbildningen. Men läxans roll i en likvärdig utbildning är ytterst tveksam och således är denna satsning också det. Än så ser vi bara Miljöpartiet avisera satsningar på fritidshemmen.

Även om 110miljoner öronmärktes för fritidsverksamheten är det en blyg summa. 11.000:- kronor till den genomsnittliga barngruppen. Det ger ingen högre personaltäthet. Det ger inga möjligheter att minska barngrupperna. Det ger i verkligheten inte mycket alls. Det krävs en rejäl satsning för att komma tillrätta med fritidshemmens förutsättningar.

Jag tror på samverkan men inte på den omvända Robin Hood-politik som urvattnat fritidshemmens praktik, pedagogik och de fritidshemsekonomiska resurser som fått kompensera skolans minuskonto på samma vis som fritidspedagogen fått kompensera för skolans brister. När ska vi gå från en organisatorisk samordning med fritidshemmet som den stora sponsorn? När ska vi skapa pedagogisk samverkan? Det skulle kanske uppvärdera fritidspedagogiken i politiken!?

5 Kommentarer

 1. Bra skrivet, som vanligt.

  För vem har de tänkt ska hjälpa till med läxorna när det i vissa fritidshem kan gå två pedagoger på 60 till 90 barn..?

 2. Jag blir ledsen på riktigt när jag inser att våra politiker inte har en susning om vad fritidshemspedagogiken handlar om och att de inte heller har en aning om hur fritidshemmens verklighet ser ut med stora barngrupper på alldeles för små ytor. Pedagogerna trollar konstant med knäna och räddar skoldagen titt som tätt för undervisningen går alltid först då vi har skolplikt i Sverige. Fritidspedagogerna lagar konstant alla hål i skolan på bekostnad av den egna verksamheten. Det finns inga som helst möjligheter för läxhjälp på fritids som det ser ut idag!

 3. Att Socialdemokraternas affärsplaner inte gynnar fritidspedagogerna är ingen! Att miljöpartiet skulle vara det enda partiet som aviserar satsningar på fritids är dock något nytt!

  Problemet med mp är att man medverkar till att dränera fritidshemmen på pengar när man stöttar Alliansens och sossarnas helhjärtade stöd om vinstuttag inom barnomsorgen. Pengar som kunde gått till att anställa fler fritidspedagoger och minska barngrupperna hamnar istället i aktieägares fickor.

  Vänsterpartiet tar tydligt ställning för mer resurser till fritids. Dagens budgetförslag från vänsterpartiet om ökade resurser för att anställa fler inom skola,vård och omsorg är ett betydande steg i rätt riktning.

  Måste även varmt rekommendera Rossana Dinamarcas krönika i kolumnen till höger om ni ännu inte läst den!

 4. obs! Att Socialdemokraternas affärsplaner inte gynnar fritidspedagogerna är ingen nyhet! Ska det givetvis stå glömde skriva nyhet i inlägget upptäckte jag!

  m v h Rickard

 5. I sann anda från industrialismens tidsålder, vad kan man vänta från sossarna? Vill uppriktigt ge hopp om att en vacker dag ska även insnöade politiker inse att lek, glädje och socialt samspel är nyckeln till framgång (i sann entreprenörs anda se Lgr 11 s 11) för ett lyckat samhälle. Pränta läxor, visst det har vi som erbjudande på vår skola men med en specialpedagog och lärare till hjälp.
  Varför inte bjuda in de lokala politikerna, visa dem hur vi arbetar…var tillmötesgående, men belys problemen….med iskall glädje.
  Viktor

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*