Årets Fritidspedagog 2012 är…

en utmärkelse som är bortprioriterad…

Förra året, 2011, utsågs Monica Fagerström, I Ur och Skur Fritidshemmet Lönnen, Oxledsskolan i Partille till årets fritidspedagog. Monica fick ett stipendium om 15.000 kronor och motiveringen löd: Monica Fagerström är en engagerad, lyhörd och initiativrik fritidspedagog som har varit drivande i arbetet för att starta upp i Ur och Skur fritidshemmet Lönnen.

Peter Göttinger på NCFF och jurymedlem berättade i samband med motiveringen att det alltid är lika roligt att dela ut dessa utmärkelser. Vidare säger Göttinger: Det är viktigt att duktiga pedagogers kreativitet lyfts fram. Kollegor får exempel på hur man kan jobba, men blir också inspirerade att utveckla egna arbetssätt som kan främja elevernas lärande. Det är något visst när man ringer och de i andra sidan luren säger “det är knappt man vågar tro det är sant”

Idag fick jag veta att ”på grund av få nomineringar och omorganisation/omprioriteringar på NCFF utses ej årets fritidspedagog 2012”

en yrkesgrupp som annars lätt glöms bort i en större helhet

Sveriges Fritidspedagoger har aldrig haft det svårare. Barngrupperna har aldrig vart större. Personaltätheten är lägre än någonsin och den senaste skolreformen kom som ett för tungt sänke på en redan spänd och skör lina. Då passar NCFF på att prioritera bort den utmärkelse man förra året ansåg vara viktigt. 2010 skrev NCFF att ”Syftet är att uppmärksamma en yrkesgrupp som annars lätt glöms bort i en större helhet som bidrar till barns hälsa, utveckling och lärande”. Även det syftet försvann i nya prioriteringar.

Årets fritidspedagog har utsetts av NCFF i samarbete med Lärarförbundet. Närmare bestämt ämnesrådet i fritidspedagogik. Nu undrar jag lite hur dialogen gått kring detta. Det går ännu att nominera årets fritidspedagog 2012 på NCFF:s hemsida. (Per den 25/10). Utdelningen av priset har tidigare skett på Skolforum som går av stapeln om 4 dagar. Visste inte Lärarförbundet om att NCFF prioriterat bort? Visste inte NCFF om det själva då det fortfarande går att nominera? Får vi nöja oss med att nominera till årets lärare framöver?

Det är precis som NCFF sa för 2 år sedan: ”…en yrkesgrupp som annars lätt glöms bort i en större helhet som bidrar till barns hälsa, utveckling och lärande”.
Kontraproduktivt, NCFF. Vad gör vi nu Ämnesrådet i fritidspedagogik? Ska vi jobba för att lyfta goda exempel och modeller eller ska vi låta bli? Låt mig veta om ni tänker plocka NCFF:s tappade boll eller om vi ska göra det själva?

”…en yrkesgrupp som annars lätt glöms bort i en större helhet…”

Är inte det precis den kritik som riktats under de senaste året? Både mot skola, huvudman och fackförbund?

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*