Allianser i Almedalen?

Almedalen 2013. Lärarförbundet är den kanske enskilt starkaste opinionsbildaren på plats. redan förra året nominerades man av PR-byrån Westander till “Hetast i Almedalen”. Lärarnas Riksförbund är också heta i år med många aktuella seminariepunkter såsom “På spaning efter framtidens lärarprofession” och “Makten över skolan”. Almedalen är ett politskt skådespel och skolan spelar en huvudroll. De båda lärarförbunden har enligt sina stadgar en uppgift att vara partipolitiskt obundna. Låt oss titta på de politiska allianser man valt under de senaste två åren (2012-2013) i Almedalen. Vi räknar här utifrån de seminarier man själv hållit i eller varit medaktör i på något sätt.

Lärarnas Riksförbund
M 9
Fp 8
S 6
Mp 3
V 3
KD 3
C 3
SD 1

Lärarförbundet
S 6
Fp 5
M 3
Mp 2
Kd 0
V 0
C 0
Sd 0

Kanske säger dessa siffror ingenting. Kanske betyder det att S, Fp och M är de partier man mest försöker påverka. Eller de partier som vill mest i politiken. Men trots de politiskt obundna förbunden skriver man flitigt artiklar med dem man försöker påverka.

Nov 2012 – Eva Lis Sirén debatt med Anders Knape (M)
Feb 2012 – Eva Lis Sirén skriver debatt med Gustav Fridolin (Mp)
Dec 2012 – Eva Lis Sirén skriver debatt med Fredrik Reinfeldt (M)
Maj 2013 – Eva Lis Sirén skriver debatt med Tobias Tobé (M)

Jag säger inte att det är fel. Men ur mitt perspektiv som fritidspedagog ser jag att man i stor utsträckning allierar sig eller samarbetar med de partier som skapat den situation som vi fritidspedagoger befinner oss i. Att arbeta fackligt är att arbeta politiskt, det går inte att komma ifrån. Men samtidigt som den stora gruppen “lärare” får sin behov mättade av förbundshanden får fritidspedagogen höra att “vi ska lita på att arbete sker, men det syns inte”. Almedalen är det skyltfönster som vi genom debatt och tydliga visuella budskap behöver använda för att belysa fritidshemmens situation. Om nu inte Lärarförbundet tänker göra fritids till en lika viktig valfråga som skolan – låt oss göra det själva.

Fritidspedagogik.se och Fritidspedagogernas Riksförening är att räkna med. Vilka fler sluter upp?

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*