Socialdemokraterna: Den negativa utvecklingen måste vändas

Fritidspedagogik.se har i ett öppet brev till Sveriges riksdagspartier ställt ett antal frågor angående fritidshemmen. Först ut att svara var Nya Moderatera. Här kommer svar från Socialdemokraternas Ibrahim Baylan via Sara Heelge Vikmång, Politisk sekreterare Utbildningsutskottet.

Hur ska barngrupperna minskas i praktiken?
Antalet barn i grupperna i fritidshemmen har ökat kraftigt, och personaltätheten minskat betydligt. Gruppstorleken skiljer sig också markant beroende på var i landet man bor. Inför valet 2010 lovade vi att införa nationella riktlinjer för hur stora barngrupperna får vara. Vi har ännu inte presenterat vårt valmanifest inför valet 2014.

Hur definieras ”en grupp” kvalitativt?
Antalet barn i grupperna i fritidshemmen har ökat kraftigt, och personaltätheten minskat betydligt. Gruppstorleken skiljer sig också markant beroende på var i landet man bor. Inför valet 2010 lovade vi att införa nationella riktlinjer för hur stora barngrupperna får vara. Vi har ännu inte presenterat vårt valmanifest inför valet 2014.

Vilka krav rörande strukturkvalitet bör införas?
Fritidshemmen kan spela en viktig roll i barns utveckling och för högre skolresultat. Två centrala kvalitetsfrågor för oss är legitimerad pedagogisk personal och mindre barngrupper. Vi tycker även att föreningslivet ska samverka mer med fritids. Höga avgifter gör det svårt för många barn och unga att ta del av idrotts- och kulturverksamhet. Vi vill därför satsa 350 miljoner kronor på kultur, idrott och fritid riktad till barn och unga. Här kan fritidshemmen fylla en viktig funktion.

Hur ska personaltätheten kunna ökas i samma takt som de växande barngrupperna?
Det viktigaste för oss är att höja fritidspedagogernas status och kvalitetssäkra deras yrkesutövning. Till skillnad från den moderatledda regeringen vill vi att fritidspedagoger ska kunna få legitimation, precis som lärare och förskollärare.

Anser du/ni att det behövs en nationell plan och riktade satsningar för att införliva kvalité i svenska fritidshem?
Vi ser med oro på utvecklingen inom fritidshemmen och den negativa utvecklingen måste vändas.

3 Kommentarer

 1. Är det bara jag som är inne på fritidspedagogik.se numera?
  För att kommentera Socialdemokraternas svar kan man ju göra som dom dvs inte säga ETT DUGG som förpliktigar. T.o.m. Moderaterna hade mer att säga. Bedrövligt, dessutom hotar de med att sätta förskolebarnen på förskolan hela deras vakna tid. 30 timmar i veckan, vilket är en tyst katastrof eftersom barnomsorgen är så underbemannad att det bara räcker till näsan ovanför vattenytan.
  När blev föräldrarna omyndigförklarade som fostrare och bäst lämpade att sköta sina barn? När klev de tillbaka för att överlåta åt institutionerna att överta ansvaret? Föskolan skulle mycket bra räcka till för dem som har behovet om 15-timmar reducerades till 10 i veckan och de strukturella system som omgärdar hela föräldraskapet sågs över. Ingen vill ta i en sådan het potatis. God Jul önskar Lycknert

 2. Hej Ingrid!

  Nej, du är inte ensam på fritidspedagogik.se. Däremot är du ganska ensam att kommentera. Besökarantalet är ganska konstant. Mer åt det ökande hållet. Men mest läsare, tycks det.

  God fortsättning!

 3. Hej Hadar det var skönt att höra. Jag blev lite orolig att den lagts ner eftersom jag såg en del konstiga namn bland de som skrivit på uppropet. Lycka till med arbetet jag gissar att debatten förs på facebook vilket inte jag vill delta i. God fortsättning själv Mvh Ingrid

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*