Guider

Färgborttagning

Kan man ta bort gammal färg från trä, metall eller tegel?

Det är ofta nödvändigt att behöva ta bort gammal färg från en yta innan man börjar måla om den. På Gebenna säljer vi en uppsjö av noga testade produkter som du kan använda om du behöver ta bort färg, lack eller fernissa från trä utan att lämna fläckar men även om du har spillt färg på dina plattor eller om du behöver ta bort färg från en metallyta.

Hur avlägsnar man lack eller fernissa från trägolv?

Har du gamla trägolv som ser ut att sjunga på sista versen och som skulle behöva en ordentlig uppfräschning? Det var normalt i många år att lacka sina trägolv med en mörk och slitstark lack. Idag faller denna look väldigt få på läpparna. Lack är en fernissa skapat av en bas på linolja. Den är inte lätt att slipa lacket av ett golv, eftersom golvslipmaskinen blir för varm och gör att lacket klibbar sig fast och fastnar på sandpappret. Du har flera alternativ när du vill ta bort lack från ditt trägolv: du kan låta en professionell göra jobbet och ”hyvla” golvet – detta tar bort all lack men även den övre delen av träytan. Om du inte vill hyra in professionella utan vill göra det själv kan du välja att använda vår rensprodukt Remover L från Primacol.

Primacol Remover F och Remover L

Produkten tar bort lack, fernissa och färg från trä, metall, tegel och andra ytor. Primacol Remover F är en specialistprodukt för att ta bort ftalsyra, akryl, olja, vinyl och nitrocellulosa – du kan ta bort färg från tegel, kakel, metall, glas, betong och trä, men inte på plastytor. Kom alltid ihåg att testa produkten först, för att säkerställa att den inte skadar ytan.

Vill du att dina trägolv ska vara naturliga och obehandlade rekommenderar vi i stället att du använder vår Primacol Remover L. Den är speciellt lämplig till att ta bort färg från trä och träsnickerier då den inte efterlämnar några svarta märken som vanliga borttagningsprodukter kan. Denna produkt kan avlägsna nitrocellulosa, fernissa, akryl, phthalat-syra och polyuretan.

Avlägsna gammal färg

Var extremt försiktig när du öppnar behållaren! Rör försiktigt om produkten noggrant före användning. Applicera produkten i ett tunt lager med en pensel på ytan som du vill ta bort färg från. Produkten får inte smetas ut. Vänta tills det gamla färglagret har lossnat från ytan. Detta kan ta mellan 5 minuter och 1 timme beroende på vilken typ av färg som tas bort och hur många lager som sitter. Ta bort det lossnade lagret med en spatel eller pensel. Upprepa processen vid behov.

Vilken behandling du väljer för ditt trägolv beror mycket på dina behov:

  • Vilket utseende vill du att ditt golv ska ha?
  • Hur lätt ska det vara att rengöra och underhålla golvet?
  • Ska det vara enkelt att åtgärda eventuella repor och skador på golvet?

När lacken är borttagen kan du slipa golvet och grunda och måla efteråt. Vi har högkvalitativa golvfärger som är extremt slittåliga. Vi bryter dem också i önskad kulör. Vill du ha lutat golv? Då ska du välja vår Lasyr från Primacol som är ett effektivt träskydd för både inomhus som utomhus på allt från möbler, dörrar, fönster och andra snickerier.

Primacol Lasyr finns i många olika färger och varianter och de skyddar träet mot väder och vind. Det slutliga skiktet blir resistent mot uppkomsten av mögel och alger. Träskydd med trälasyr är en halvtransparent färg som, på vackraste sätt, framhäver träets naturliga strukturer. Dessutom ger lasyr naturliga färgeffekter samt glans till snickerier och möbler – både inomhus och utomhus. Lasyren ger träet en helt unik matt och klar färg som lämnar ytan djup och levande.

Du kan också behandla golvet med betslack, eller ge det en vacker, naturlig såpbehandling. Som sagt vi har många olika sorters träskyddande produkter beroende på vilket utseende och resultat du vill ha på dina trägolv, möbler eller andra snickerier.

Similar Posts