Fritidspedagogik.se 1år den 27/1

När jag startade fritidspedagogik.se för ett år sedan var syftet det samma som idag. Den skulle drivas av fritidspedagoger för fritidspedagoger. Sidan skulle sprida goda tankar om vår yrkesroll och vara ett forum för att mötas. Nyheter rörande yrket skulle samlas liksom de fackliga angelägenheterna. Tänkte att det skulle publiceras en krönika varje månad av någon fritidspedagog. Ingen reklam på sidan som inte direkt relaterade till uppdraget. Sedermera har vi bara haft reklam för fritidspedagogernas rikskonferens. Jag gjorde mitt bästa för att bygga sidan med knappa kunskaper om hemsidebyggen. Den hetaste arenan för debatt för ett år sedan var lärarförbundets medlemsnät. Där fattade jag tycke för en viss Andréas Nyberg som skrev pålästa, men också provocerande inlägg. Jag höll inte alltid med. Men jag kontaktade Andréas och frågade honom om han ville skriva en text. Andréas svarade något på temat att han inte kunde skriva på kommando men snart, kanske. Om andan faller på. Andan föll. På. Krönikan “In Memoriam” var en spåkula. Och den skrevs innan fritidspedagoger samlats på Facebook och innan de flesta av oss förstått vad som hänt. Själv tyckte jag att texten vad en domedagsprofetia men publicerade den. (Senare visade det sig att Andréas vart min fadder under fritidspedagogutbildningen i Umeå, något vi båda inte minns. Det faddrades i ganska stora grupper och vi måste ha missat varandra)

I slutet på April fick jag ett mail av en kille som ville byta länk. Lekarkivet.se hette sidan som Mikael Andersson drev och ville länkbytas med. Micke ville gärna hjälpa till att sprida något som gynnade fritidspedagogiken. Men besöksfrekvensen var ganska låg. Sidan fick dock ett uppsving när Tidningen Fritidspedagogen skrev en notis om denna nya sida för fritidspedagoger.
Hösten kom och debatten började ta fart. I samband med detta frågade jag Micke om en liten tjänst. Jag bad honom hjälpa mig med några detaljer rörande sidan utseende. Micke gjorde om hela sidan, på förslag. Jag tackade ja men deklarerade också att detta skulle innebära att min egen kunskap kring sidans administration var för klen, och att det skulle innebära fortsatt assistans från Micke. Inga problem, tyckte Micke. Med den nya, lite myndigare, sidan erbjöd jag både Micke och Andréas att vara en fast del av sidan. En redaktion, en referensgrupp. Och det behövdes i takt med att besökarna blev fler och debatten tog rejäl fart. Med tiden har flera gästkrönikörer skrivit texter till sidan: Malin Rohlin, Gustav Fridolin och Eva-Lis Sirén för att nämna några. Utöver fritidspedagoger har vi fått en hel del mail från skolledare, media, studerande, politiker och även föräldrar. VI lovar många fler intressanta texter i framtiden från såväl politiker, skolledare, forskare och fritidspedagoger.

På twitter sprider jag allt vi gör (@fritidspedagog). Där följs vi av bland annat chefsredaktören för Pedagogiska magasinet, skolkuriren, förbundssekreteraren i Lärarförbundet, webbredaktören på Lärarnas Nyheter, Lärarförbundet, Presschefen på Lärarförbundet samt en rad fritidspedagoger och andra intresserade varav några skolledare.

Låt oss tillsammans göra fritidspedagogik.se ännu bättre. Sidan är en form, en möjlighet för er alla. Skriv själv och skicka en text. Allt kommer inte att publiceras, men ert deltagande är viktigt. Även om vi tre i redaktionen gärna skriver så har det aldrig vart ändamålet, att vi själva ska fylla sidan.

Tack till Andréas Nyberg och Micke Andersson för er tid och ert engagemang! Ni har gjort sidan till vad den är idag, både i det synliga och osynliga arbetet. Tack!

9 Kommentarer

 1. Tack!

  Jag har skrivit det förut men upprepar mig gärna. Detta är den i särklass bästa kompetensutveckling jag haft under alla mina fritidspedagogiska år. Har deppat, debatterat, svurit och suckat mig igenom ett långt arbetsliv inom fritidspedagogeriet. Lämnat yrket och kommit igen. Aldrig tidigare har jag konfronterats med så mångas engagemang kring vårt yrkes mångfascetterande innehåll. Debatten har ju under hösten dominerats av frustrationen kring behörigheten, legitimationsfrågan och nu rådande utbildningspolitik. Ändå går det inte ta miste på kraften, glöden och intresset från kollegor landet runt att problematisera pedagogik och didaktik på ett sätt som utvecklar både en själv och yrket. Tack alla kloka, ifvriga fritidspedagoger för den kompetensutvecklingen! All heder åt dig, Hadar som startade denna sida och stor tacksamhet till Mikael och Andréas som i allra högsta grad bidrar till att hålla hög kvalitet i debatten. Vad som än händer så har ni startat ett behov. Vi kan inte vara utan Fritidspedagogik.se i framtiden!

 2. GRATTIS på 1 årsdagen önskar Ingrid som här äntligen hittat ett forum som både engagerar inspirerar och ifrågasätter. TOPPEN!!!!!

 3. Tack Hadar!

  För ditt engagemang Det stärker oss fritidspefagoger och för oss samman. ( En hälsning från fritidshemmet Stjärnan, där du en gång startade din yrkesbana).

 4. Tänk att nåt så dåligt, kan föra nåt så gott med sig! Jag gillar det ni gör, det ni skriver och ert engagemang. Jag håller inte alltid med, men det jag inte håller med om utmanar och utvecklar. Jag är övertygad om att denna sida och dess aktörer, aktiva och passiva, får världens bästa kunskaps-och kompetensutveckling. Jag har aldrig tidigare upplevt sådant engagemang och sådan samhörighet inom kåren tidigare. Det är ovärderligt! Gillar er mycket och tackar för allt ni bidrar med<3

 5. Hoppas vi tillsammans får fira många fler årsdagar! Ett stort Tack till dig Hadar och Micke och Andréas för de tankar ni fått mig att tänka!
  Det är först när divergerande tankar och synsätt möts som det uppstår ny kunskap och det har ni genom den här sidan, era krönikor och även med hjälp av gästkrönikörer gett mig.

  Tack och Grattis!

  /Susanne Y

 6. Håller helt med alla föregående kommentarer! Jag imponeras djupt av ert engagemang, era kunskaper och förmågor att grotta ner sig i beslutstexter, interpellationer och Björklunds och utbildningsdepartementets alla fånigheter. Nya tankar föds och kraft och mod att våga ställa krav. Tack! Och grattis på årsdagen!

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*