Avtalsrörelsen -Lärarförbundets sista strå

Inför kommande avtalsrörelse har Lärarförbundet allt att bevisa. Den fackliga solidariteten har kommit till sin krita och står inför ett eldprov. Ska vi dra lansar åt varandra eller ska vissa medlemsgrupper återigen upp på utbildningspolitikens offeraltare.

Att Lärarförbundet dragit på ordentligt i sin lönekampanj har gett resultat. Det har blivit en allmän sanning att svenska lärare är underbetalda och att denna låga lön är ett stort skäl till yrkets devalvering. Men hur många i allmänheten uppfattar förskolläraren och fritidspedagogen som yrkesgrupper med sådant samhällsansvar att lönerna borde gå upp med närmare 40%? Yrkesgrupper som redan nu ligger 20% under i lön jämfört med traditionella lärare.
Uppfattar Lärarförbundet själva dessa yrkesgrupper som delar av kampanjen?
Vem ska stå i klassrummet om 10, 20, 30 år, frågar sig ordförande Eva-Lis Sirén retoriskt.
Klassrummet, ja. Igen. Varför missar våra fackliga ledare medvetet varje tillfälle att lobba in fritidspedagogen och förskolläraren? Total tystnad, för att sedan skylla okunskapen på politiken.

Inför avtalsrörelsen slår Sirén direkt på stora trumman och lyfter varningens finger för stundande strejk. Hårt ska sättas mot hårt och förbundet spänner plötsligt sina största muskler. Muskler som slappat sig genom fritidspedagogens missade legitimering och obehörighetsförklaring.
Kan vi gissa att fritidspedagogerna, vars rättigheter inte var värda strejkvarsel, nu helt plötsligt duger som brickor i spelet om lönen? Kan vi gissa att vi nu duger att plocka ut i strejk?
Fram med schackbonden.

Det finns ett intressant scenario där solidariteten kommer sättas på prov.
Låt oss säga att arbetsgivaren, Sveriges kommuner och landsting –SKL, i avtalet säger ”visst, lärarna förtjänar 6% upp i lön. Men detta avtal grundar sig i skolformerna. Det vill säga för-, grund och gymnasieskola. Lön efter legitimation.”
Törs Lärarförbundet ställa sig upp, säga ”en för alla –alla för en” och lämna avtalsbordet och plocka ut medlemmarna i strejk för fritidspedagogernas skull?
Lärarnas riksförbund lär jubla vilket som.
Hur förhåller sig förbundet till detta?
Vi vet av erfarenhet att de fritidspedagogiska förbundsmedlemmarna lämnades ute i kylan vid såväl legitimationsprocessen som vid behörighetsförordningen. Ingen drog lans.

Risken är överhängande att detta sker igen. Att vi går ut i strejk för en förhandling där vi, i egenskap av icke-dugliga lärare, hamnar under bordet.

Strejkrätten är förvärvsarbetarens tyngsta vapen. Den ska inte svikas. Ingen vill vara en strejkbrytare. Ingen ska behöva svika kampen.

Men för att en endaste fritidspedagog ska, som moralisk segrare, ställa sig i solidaritetens led måste vi ställa krav på förbundet.
Krav på punkter som aldrig får kompromissas bort.

Inte en endaste fritidspedagog -eller förskollärare för den delen då de riskerar att hamna utanför avtalet sin legitimation till trots- ska plockas ut i strejk förrän Lärarförbundet går in i förhandlingarna med ett officiellt uttalande att avtalet ska gälla ALLA medlemmar.

Fritidspedagogens förtroende för Lärarförbundet är djupt skadat och det kräver mycket att bygga upp det igen, men många av oss har alltid haft en öppen hand åt facket.
Dock är avtalsrörelsen sista strået.
Sista chansen för facket att verkligen bekänna färg.
Sista chansen att stå upp för alla medlammars lika värde.

Vi kommer inte ställa oss i främsta ledet och, likt den mindre värda schackbonden, offras för kungligheten. Vi tänker heller inte, likt den mindre värda schackbonden, tvinga oss över hela spelplanen och genom Lärarlyft få bära drottningens krona.

Solidaritetens timme är slagen. En för alla –alla för en. Dra lans åt varandra eller ett Lärarförbund utan fritidspedagoger.
Vi väntar med spänning.

10 Kommentarer

 1. Hoppas kan man ju alltid, men troligtvis får vi fritidspedagoger återigen sponsra lärare även i detta löneavtal.
  Förra avtalet sponsrade jag själv lärare med 1,2% av min redan låga lön… minimilöneökningen var ju 3.5% på 2 år (i snitt på arbetsplatsen,fick jag reda på) och själv fick jag 2.3% ..så nu har jag efter 15år på samma ställe äntligen kommit över 23000 i månadslön.

 2. Tack, tack, tack, du har på pricken fångat en känsla jag haft länge. Trots att vår fack ordförande bedyrat att lönekampen även gäller oss fritidspedagoger.

 3. Tack Micke! Det är såå… bra skrivet. Tyvärr tror jag att kommer vi kommer få vässa pennan ytterligare när avtalet kommer på bordet och är undertecknat och klart. Men vi kan leva på hoppet tills dess!

 4. Andreas. Skriver under varje bokstav av dina ord. Nu eller aldrig mer Lärarförbundet. Upp till bevis. En för alla, alla för en. Den här gången är det vår tur. ( i de senaste avtalsförhandlingarna har det hetat att det inte riktigt varit vår tur -ännu. Men nästa gång skulle bli vår tur…)

 5. Ja! Avtalsrörelsen gäller ALLA!

  Lärarförbundet är för alla lärare. Vi tecknar kollektivavtal för alla lärare. Löneavtalet utgår från en lägsta löneökning per huvudman.

  Lärarförbundets opinionsarbete under en lång avtalsrörelse har varit mycket framgångsrikt och fortsätter med oförminskad styrka. Våra krav om mer än andra har nått en bred acceptans. Grunden för stödet ligger i den mycket relevanta fråga som Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén ställer, bland annat i sin senaste krönika på Lärarförbundets webbplats:

  ”Behovet av att göra läraryrket mer attraktivt, både för att behålla lärare och locka nya, är skriande stort. Vem ska stå i klassrummet om 10, 20 och 30 år? Vem ska utveckla barnen i förskolan och fritidshemmet?”

  Risken när någon yrkesgrupp inom lärarkåren själva ställer sig vid sidan av är att det endast gynnar de som inte tycker att exempelvis fritidshemmens lärare är lika viktiga. Lärarförbundets tydliga krav – tex i vårt yrkande som är det formella i avtalsrörelsen – gäller alla lärare. Jag hoppas att jag nu klargjort det tydligt.

 6. Bra att någon från Lärarförbundet vågar påstå att fritidspedagogen är inbegripen, oavsett vad -andra ombud har inte varit så tvärsäkra.

  Ett sakfel i din kommentar dock:
  Eva-Lis Sirén nämner inte fritidshemmet eller förskolan någonstans i sin krönika.
  Det är ingressförfattaren som skrivit dit de andra verksamheterna.
  Sirén själv är lika tyst om fritidshemmen som vanligt.
  Och har endast skolan för sina ögon.

  Och även om hon hade nämnt fritids och förskola (vilket hon ju inte gjorde) skulle hon i så fall begått det misstag du avslutar din kommentar med -och således borde du rimligtvis kritisera ett sådant inlägg av henne och inte lyfta det.

  Ett självklar följdfråga till ditt påstående att avtalsrörelsen självklart gäller alla:
  -hur kommer det sig att förskoleläraren och fritidspedagogen ligger 20% under läraren i snittlön?

 7. Ser att meningen om förskollärare och fritidshem finns med i pappersversionen i Lärarnas Tidning, hade den sidan om mig vid datorn. Men den fanns inte på lärarförbundets web version

 8. Vi kan väl förtydliga att Mattias Åström ovan är Lärarförbundets förhandlingschef. For the record. Fint av Åström att kommentera. Annars brukar förbundets ombudsmän blunda för texter på fritidspedagogik.se

  Trendbrott?

  Dialog är så mycket roligare.

 9. Får hoppas att fritidspedagogens vakuumtillvaro kan upphöra med dessa klara besked från Lärarförbundet, även om inte alla inblandade köpt resonemanget att fritidspedagoger också är lärare.

  Risken är förstås då löneökningarna ska finansieras att “barlast” tippas överbord för viktigare prioriteringar.

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*