Man vill ju inte “fucka upp” skolan…eller?

Jag hade en intressant dialog med Oscar Semb på twitter i helgen. Om det fundament som bär vårt skolsystem på sina slitna axlar. Om varför reproduktionen känns starkt inom den skola som ständigt fylls med nyexaminerade lärare och pedagoger. Varför många idéer blir “ingen idé”.

Och kanske är Oscar något på spåren när han säger: “att utmana skolan innebär en risk. Man vill inte vara den som “fuckade upp” skolan.”

Man vill inte fucka upp.

Man håller hellre i sig i sargen.

Samtidigt hyllar vi Sir Ken Robinson. Senast igår spreds klippet “How to Change Education from the Ground Up”. Det finns ett citat av Robinson som jag tycker vi borde ta fasta på: “If you are not prepared to be wrong then you’ll never come up with anything original.”

Sir Ken Robinson menar att vi blivit utbildade till att bli duktiga arbetare snarare än kreativa tänkare. People are frightened of being wrong, people are being educated out of their creative capacities. Students with restless minds and bodies — far from being cultivated for their energy and curiosity — are ignored or even stigmatized, with terrible consequences. “We are educating people out of their creativity.”

Eller som Oscar Semb skrev: “Man vill inte fucka upp”.

Jag vill nog uppmana till alla (kreativa) försök till att fucka upp den svenska skolan. Mod är en av de viktigaste egenskaperna här. Den dämpar rädslan av att ha fel.

Mod kommer att ta svensk skola längre än rädsla och oro.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*