Vad tjänar en fritidspedagog? 

Jag valde mitt yrke för att jag ville jobba med barn och unga. När jag var färdigutbildad fritidspedagog, 2003, tjänade jag mellan 17-18.000. Det var ingen förhandling. Jag påvisade min tidigare erfarenhet av att jobba (som outbildad) som vikarie under många år. Det var värt 200 kronor extra. Jag utbildade mig i Umeå och jobbade mitt första år där. Vi var 20 som exade och det fanns 10 lediga jobb. Vi som fick jobb direkt var glada men lågavlönade. Universitetsstädernas förbannelse – arbetsgivarens marknad när utbildning kommer med överskott. 


Efter ett år i Umeå flyttade jag 2004 till Stockholm. Började jobba på en skola inom koncernen Pysslingen. Blev lovad 20.000 –  vilket kändes som enorma pengar. Fick 19.500 när kontraktet väl skulle skrivas på. Blev kvar 2 år innan vi flyttade ut till Värmdö med familjen som växte och ville bo större. Jobbade tillfälligt inom förskolan med 22.000 i lön ett år. Sen flyttade vi hem till Söder igen och jag började jobba på en friskola i innerstan. Gick in på nästan 25.000 år 2008. Jag jobbade i 6 år på samma skola. Hade då strax över 27.000 kronor i lön. 


Jag är en ganska duktig fritidspedagog. Inte bäst. Men kunnig. Lutar mer åt att utveckla verksamheten i stort än att vara den som GÖR alla gånger. Det är inte lönsamt då arbetsgivare helst vill ha någon som bara gör. Kör. Men, jag är inte den sämsta fritidspedagogen jag mött. 


2014 flyttade jag och min familj norrut. Till Härnösand. Jag tog första bästa jobb – på en kommunal skola. Höjde lönen till 28.000. Sa upp mig pga olika skäl. Men jag såg ingen framtid där. Då ringde universitet och ville att jag skulle jobba där. Hade samtidigt fått erbjudande att jobba som icke undervisande klassföreståndare på mellanstadiet på en enskilt driven skola. Ville båda. Jobbade deltid på bägge. 


Tjänade omräknad till heltid 28.000 som klassföreståndare (ferietjänst) och motsvarande heltid på universitet 31.000. 


Universitet flyttade sedan till Sundsvall och jag ville inte pendla. Klassföreståndartjänsten försvann liksom ferien och jag började jobba på skolans fritidshem. 


Jag tjänar idag som utbildad, erfaren och engagerad fritidspedagog strax under 29.000. Jag har 14 års erfarenhet som utbildad men jobbat regelbundet i verksamhet sedan 1995 då jag var 16 år. Idag är jag 38. Och jag fick inte ens söka lärarlönelyftet. 


Jag trodde aldrig att lön skulle bli en “issue” för mig i det jobb jag älskar. Har älskat. Överväger att lämna ibland. 


Jag har inget problem att prata om lön. Pratat med flera kollegor i landet som utbildats under ungefär samma år som mig. Skillnaden mellan våra löner är så stora som 13.000 kronor. Jag unnar verkligen andra att tjäna mer än mig. Men är 13.000 kronor rimligt? 


Hörde en kollega i Sthlm som sökte nytt jobb förra året. Hen begärde 43.000. Hade 37.000 innan. Tror att hen fick jobbet dessutom. 


Det är bra med hög lön. Men lönespridningen får utbildade fritidspedagoger att sluta, ta jobb på en bensinstation, jobba OB och tjäna mer. 


VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ BILDEN JAG JUST MÅLADE UPP!? 


Varför i helvete ska kokt korv med räksallad och biltvätt vara ett karriäralternativ!? Lönemässigt? 


Varför tjänar arbetstagare på fritidshem i Sverige med ingen eller icke relevant utbildning lika mycket eller mer än mig!? 


I större städer kan man “löneluffa” mellan olika arbetsgivare. I mindre städer kanske kommunen är den enda arbetsgivaren och konkurrenssituationen uteblir. Men det borde ändå inte vara en anledning till denna bisarra lönepolitik. 


Jag har föreläst en hel del i Sverige. Och här finns pengar att håva in hos huvudmän. Jag har tjänat mer än en månadslön på en dags arbete med att föreläsa. 


Hur i helvete kan DET vara så mycket mer värt än att faktiskt – 8 timmar per dag – utföra jobbet som fritidspedagog!? 


Något är jävligt fel här. Och vem är ansvarig? Jo, alla i den ekomiska näringskedjan från regeringens budget till huvudmannens prioriteringar till verksamhetschefens lokala budgetpussel. 

Och alla skyller på varandra. 


Jag hatar att lön ens är en “issue”. Men nu är det så. Och då måste vi prata om det. 


What’s your story? 

Se för övrigt denna rörande lön och motivation -> RSA Animate – Drive

2 Kommentarer

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*